NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2018-4 25-09-2018
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Maintenance Benelux 2018-4
Automatisering: Met digitale tweeling verschuift focus naar kwaliteit; Dienstverlening: Met Engineered Services processen optimaliseren; Kleppenonderhoud: Online klepscan levert geld op; Kennis: Stop met het tellen van storingen; CBM: Voorspellend onderhoud in zes stappen: Bestseller: ‘Met GWP garandeer je de prestaties van weegschalen’.

Verschenen: 25-09-2018
Met digitale tweeling verschuift focus naar kwaliteit Automatisering Leendert van der Ent
Met digitale tweeling verschuift focus naar kwaliteit
Automatisering Leendert van der Ent Van voorspellend onderhoud naar voorspellende kwaliteit, dat is de insteek van de Digital Twin. Zo’n digitale tweeling integreert R&D, productie en maintenance. Het modelleren hiervan is echter zo ingewikkeld dat toepassing in de praktijk nog even op zich laat wachten. ICT-onderzoeksorganisatie Gartner noemde de Digital Twin een top-tien strategische technologietrend. Hoogleraar Research Management aan de Randboud Universiteit Egbert-Jan Sol van TNO Industrie en het programmabureau Smart Industry noemt digital-twin technologie cruciaal voor het verhogen van de productiviteit: “Voor de Nederlandse industrie is het, zeker gezien het tekort aan vaklieden, zaak de productiviteit te verhogen. De digitalisering van de industrie versnelt en digital twin-technologie is daarbij een van de sleutelaspecten.” Voor het creëren van een digital twin moet alle apparatuur op de fabrieksvloer draadloos worden verbonden en de procesdata worden geüpload naar de cloud. Met de nieuwe 5G-technologie gaat dat met een vertraging van een fractie van een seconde. Sol schetst hoe snel de ontwikkelingen gaan: “De chemische industrie maakte tot voor kort relatief weinig gebruik van sensoriek, maar haalt de achterstand snel in. Procesdata levert in combinatie met kunstmatige intelligentie in de digitale tweeling een uiterst krachtige mix voor verbetering op, zoals sturen op productie met zero defects.”
pagina 2
Met engineered services processen optimaliseren  100% Belgisch onderhoud
Met engineered services processen optimaliseren
100% Belgisch onderhoud Hoe houd ik mijn roterende machines in topconditie en hoe kan regelmatig onderhoud hierbij van meerwaarde zijn? Op die vraag biedt Maintenance Partners antwoord. Het Belgische bedrijf ontwikkelde hiervoor het concept ‘Engineered Services’. CEO Wim Schelfaut: “We helpen onze klanten hun productieprocessen efficiënter, veiliger en betaalbaarder te maken.” Maintenance Partners focust specifiek op roterende machines, turbo machinery en windturbines. De onderneming maakte enkele jaren onderdeel uit van ABB en enkele jaren van Mitsubishi, maar besloot beide keren om op eigen benen verder te gaan. “Als zelfstandige onderneming kunnen we beter vasthouden aan onze visie en strategie dan wanneer we onderdeel zijn van een groot concern”, zegt CEO Wim Schelfaut, een van de oprichters en thans CEO van Maintenance Partners. “Daar ligt onze specifieke meerwaarde.” Na een management buy-out is de onderneming nu weer 100% Belgisch. “Daar zijn we eigenlijk best fier op.”
pagina 6
Stop met het tellen van storingen Maintenance in de 21e  eeuw
Stop met het tellen van storingen
Maintenance in de 21e eeuw Het tellen van storingen is vaak tijdverspilling: onderhoudsbeslissingen moeten namelijk meestal worden genomen zonder voldoende historische faalpercentages. Het is beter deze onzekerheid te accepteren en de focus te verschuiven naar het bepalen van strategieën die helpen om hier met vertrouwen mee om te gaan. Het is een wijdverbreid misverstand dat effectieve onderhoudsstrategieën alleen te bepalen zijn met uitgebreide gegevens over storingen. Het leidt ertoe dat vrijwel elke monteur en operator ter wereld gevraagd wordt om storingen tot in detail te registreren, vaak ondersteund met uitgebreide – maar zelden complete – pick lists. Toch is dit meestal niet meer dan een verspilling van tijd en moeite. Beslissingen over het managen van storingen moeten namelijk vrijwel altijd genomen worden zonder voldoende historische faalpercentages.
pagina 9
Voorspellend onderhoud in zes stappen CBM Enos Postma
Voorspellend onderhoud in zes stappen
CBM Enos Postma Predictive maintenance: iedereen spreekt erover en lijkt te weten hoe het moet. Maar hoe is het in de praktijk te implementeren? Over assets, statistiek en algoritmen, en een helder zes-stappenplan om voorspellend onderhoud in te voeren. Om voorspellend onderhoud in te kunnen voeren is big data nodig. Allereerst moet een productiesysteem daarom worden voorzien van sensoren, die gegevens over de operationele prestaties monitoren en verzamelen. Veel bedrijven beschikken al over grote hoeveelheden gegevens die worden gebruikt om de processen te sturen. Deze gegevens zijn vaak ook al jarenlang bewaard en kunnen dus actief gebruikt worden om de resterende levensduur van assets te voorspellen. Doorgaans omvatten gegevens voor voorspellend onderhoud een tijdstempel, een reeks sensormetingen verzameld op hetzelfde moment met tijdstempel en apparaat-identificaties.
pagina 10
Online klepscan levert geld op  Kleppenonderhoud Wouter Oude Groothuis
Online klepscan levert geld op
Kleppenonderhoud Wouter Oude Groothuis De derde generatie diagnosetechnologie voor regelkleppen is een goede aanvulling op offline-diagnose en levert onder de streep geld op. Automatisch vastleggen en analyseren van klepdata geeft houvast bij het nemen van onderhoudsbeslissingen. Dit beperkt downtime en dat scheelt in de kosten. Regelklepdiagnose helpt onderhoudsmanagers en ingenieurs bij het plannen van shutdownactiviteiten. De eerste standalone diagnosetools stammen uit de jaren 80, in de jaren 90 werden de digitale klepstandstellers geïntroduceerd en in het decennium daarna intelligente klepcontrollers. Een bedrijf dat veel ervaring met deze technologie heeft, is Vynova Belgium in Tessenderlo. Daar wordt naast de essentiële bouwstenen van pvc onder meer natrium- en kaliumhydroxide geproduceerd, basischemicaliën voor een breed scala van (eind)producten.
pagina 14
Met gwp garandeer je de prestaties van weegschalen Bestseller Redactie Maintenance
Met gwp garandeer je de prestaties van weegschalen
Bestseller Redactie Maintenance METTLER TOLEDO heeft een tool ontwikkeld waarmee bedrijven de juiste weegschalen voor hun proces kunnen selecteren, tussentijds kalibreren en documenteren dat wegingen altijd correct zijn. Zo wordt ook aan de ISO-vereisten voldaan. ‘Good Weighing Practice’ is door METTLER TOLEDO ontwikkeld als een gestandaardiseerde, wetenschappelijke methodologie voor de juistekeuze van de juiste weegschaal, een betrouwbare werking en kalibratie van weegapparatuur. Werken volgens GWP certificeert automatisch het weegproces. Hiermee kan aan toezichthouders worden aangetoond dat wegingen altijd correct verlopen. René Uiterwaal, Sales Manager LabTec Benelux bij METTLER TOLEDO, benadrukt dat de regelgeving op dit punt wordt aangescherpt. “Eind dit jaar wordt de ISO 9001 verplicht. Vanaf dat moment moet je kunnen aantonen dat wegingen in het verleden correct en met het juiste weegmiddel zijn uitgevoerd en dat dit in de toekomst ook zo zal zijn. Met de GWP-tool wordt een aanbeveling gedaan welk weegtoestel je moet kiezen om altijd het juiste nettogewicht af te wegen voor een specifiek proces”
pagina 16
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren