MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2017-6 05-12-2017
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Maintenance Benelux 2017-6
Asset management; maintenance management; metaalbewerking; smeerolie; smart businesses

Verschenen: 05-12-2017
Focus op verantwoordelijkheden en taken Asset en maintenance management twee functies binnen één bedrijf
Focus op verantwoordelijkheden en taken
Asset en maintenance management twee functies binnen één bedrijf Maintenance management en asset management zijn binnen BASF Antwerpen twee aparte functies, een operationele en een strategische. Maintenance manager Ann Van Look en asset manager Maxine Frimpong kunnen zich hierdoor beter focussen op hun jobinhoud.
De synergie tussen Ann Van Look en Maxine Frimpong zorgt voor continue verbeteringen in de bedrijfsvoering. “Eén plus één is drie. We streven naar operationele uitmuntendheid.” In juni wonnen ze als duo de twintigste Bemas Maintenance Award, de kers op de taart voor het chemiebedrijf. Tien jaar geleden voerde BASF Antwerpen een strategische reorganisatie door. Naast de maintenance managers voor de verschillende productie-eenheden deden de asset managers hun intrede in de bedrijfsorganisatie.
pagina 2
Maintenance Management in de 21e eeuw Waarom een functietest geen vorm van toestandsafhankelijk onderhoud is
Maintenance Management in de 21e eeuw
Waarom een functietest geen vorm van toestandsafhankelijk onderhoud is In veel bedrijven waar ik RCM2 heb helpen toepassen, wordt uitsluitend gesproken over drie soorten onderhoud: predictief, preventief en correctief. Er is echter nog een vierde categorie, namelijk detectief onderhoud, ook wel functietesten genoemd. Het maken van dit onderscheid is van levensbelang.
Predictieve of toestandsafhankelijke taken komen meestal neer op het periodiek controleren of iets zal gaan falen. Preventieve taken richten zich op het vervangen of reviseren met een vaste interval. Correctief onderhoud impliceert het repareren van iets dat aan het falen is of gefaald heeft. Er is een grote groep onderhoudstaken die niet behoort tot een van deze drie categorieën. Laten we als voorbeeld het periodiek testen van een brandalarm nemen. We kijken dan niet of het zal gaan falen, we zijn niet aan het vervangen of reviseren en we zijn het ook niet aan het repareren.
pagina 5
Metav brengt werktuigfabrikanten samen in Düsseldorf Metaalbewerking in al zijn facetten
Metav brengt werktuigfabrikanten samen in Düsseldorf
Metaalbewerking in al zijn facetten Van 20 tot en met 24 februari 2018 is Messe Düsseldorf het toneel van Metav. De 20ste editie van de vakbeurs voor de productietechnologie trekt bedrijven als Halter CNC uit Amersfoort die laten zien wat ze kunnen. Vullings Metaalbewerking uit Horst a/d Maas stuurt diverse werknemers om de beurs te scannen op noviteiten. Alle betrokken partijen gaven op 9 november een presentatie over hun beweegredenen om aan de beurs deel te nemen.
Zoals directeur Dr. Wilfried Schäfer van organisator VDW, Verein Deutscher Werkzeugmachinenfabriken. Hij noemde de zwaartepunten van de beurs: werktuigmachines en productiesystemen, precisiewerktuig, geautomatiseerde materiaalstroom, computertechnologie, industriële elektronica en toebehoren en productiemeettechnologie. “De branche zal gaan profiteren van de voorspelde productiestijging in 2018.”
pagina 6
Continu onderhoud levert continu business op smart services als nieuw businessmodel voor cool industries
Continu onderhoud levert continu business op
smart services als nieuw businessmodel voor cool industries Er liggen veelbelovende kansen voor Smart Services als nieuw businessmodel. Slim service verlenen in onderhoud stelt ondernemingen open voor continu updaten in maintenance. Continu onderhoud levert continu business op. Cool Industries ziet Smart Services als kennis verkopen die een waarde heeft voor de klant.
Cool Industries begeleidt bedrijven tijdens het proces van veranderen en innoveren naar concrete resultaten. De leverancier van duurzame koelinstallaties is deelnemer aan Fieldlab Campione, testlocatie voor onderhoud in de procesindustrie. Op die locatie in Gilze Rijen staat een testinstallatie die bedrijven kunnen gebruiken om nieuwe technologieën voor voorspelbaar onderhoud te testen. Cool Industries breidde de installatie uit met een koeltoren.
pagina 8
Zonder dat de onderhoudsafdeling het opmerkt Een smeertechnisch ’total loss’
Zonder dat de onderhoudsafdeling het opmerkt
Een smeertechnisch ’total loss’ Een smeeroliesysteem wordt ogenschijnlijk goed onderhouden. Trillingmetingen, het preventief vervangen van filterelementen, een regelmatige monstername van de smeerolie gevolgd door een jaarlijkse oliewissel… Het lijkt een normale en gebruikelijke situatie. Tóch ontdekte OilSupport tijdens een uitgebreide revisie een gat in het zorgvuldig opgebouwde onderhoudsnetwerk dat niet is opgemerkt door de diverse ‘condition monitoring’ maatregelen. Hiermee is het systeem ‘plotseling’ verworden tot een fragiele opstelling waarbij de tijd moet leren wanneer destructief falen zal optreden.
Goed onderhoud betekent letten op details en níets over het hoofd zien. Dit vereist veel discipline van de Technische Dienst en bovendien de nodige kennis over de grootheden die van belang zijn om te inspecteren. In principe kan het verwaarlozen van een enkel detail immers leiden tot uitval van het systeem; zeker wanneer een mogelijk probleem niet op verschillende manieren kan worden opgemerkt.
pagina 11
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenLogin controlpanel