MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2017-5 24-10-2017
Blader door de digitale editie van het complete magazine
» Registreer om het digitale magazine
6x per jaar te ontvangen
Maintenance Benelux 2017-5
Veiligheidsmaatregelen; Augmented Reality; onderhoudmethodieken, mores van Zwitserland; conditiebewaking; schijnveiligheid

Verschenen: 24-10-2017
Oog voor de nood- en oogdouche
Oog voor de nood- en oogdouche
Nood- en oogdouches gebruik je niet dagelijks. Maar áls je ze nodig hebt, dan moeten ze er zijn en het doen. Welke eisen worden er gesteld aan deze ‘voor-het-geval-dat’-douches? Wat zijn de valkuilen voor wat betreft onderhoud? En hoe integreer je ze in de bedrijfsvoering?
Agressieve, bijtende of brandbare vloeistoffen, dampen of stofdeeltjes kunnen serieuze gevolgen hebben voor de huid of ogen. Onze Arbowet zegt dan ook dat bedrijven goede maatregelen moeten treffen om deze gevolgen te beperken. Nood- en oogdouches kunnen veel ellende voorkomen. Mits ze goed functioneren, natuurlijk. Dat stelt zowel eisen aan het ontwerp als aan het onderhoud en het gebruik. Om te beginnen het ontwerp: dat moet voldoen aan de norm ANSI Z 358.1-2004 of de norm EN 15154-1. De eerste is de norm van het American National Standards Institute, de tweede de Europese norm.
pagina 2
Praktijk reguleert sensordrift Industrie overstelpt met gegevens
Praktijk reguleert sensordrift
Industrie overstelpt met gegevens Hangen uw machines nóg niet vol sensoren? Hoe hopeloos ouderwets. Dat gevoel blijft hangen na het vertrek van al weer een enthousiaste account­manager. Er heerst een buitengewoon optimisme over de vrijwel oneindige mo­gelijkheden rondom het bewaken van machines. Het bedrijf ‘Sitech Services’ uit Geleen bedient de hele chemische plant Chemelot in Limburg. Zij melden trots ‘100 procent voorspelbaarheid van onderhoud’ en zij zijn niet de enige. Sensorenleveranciers geloven in ‘big data’ en verwijzen trillinganalyse naar de schroothoop. Maken sensoren dit ‘oude’ ambacht inderdaad overbodig?
Signaalgevers bestaan uit twee soorten: ze zijn analoog of digitaal. Analoge signaalgevers kennen we van de weerhaan op een kerktoren, een klok met wijzers of wc-vlotters. Digitale signaalgevers maken elektrische eentjes of nulletjes, geven gewicht in stapjes weer waar analoog dat in een glijdende schaal, traploos, doet. Snelde vroeger een monteur met logboek langs de analoge signaalgevers, nu brengt de sensor de informatie regelrecht op alle beeldschermen. Laat diezelfde monteur verstekgaan door bijvoorbeeld de zenuwen, vergeetachtigheid of een slecht humeur, de sensor heeft geen last van wisselende stemmingen. De overtuiging is luid en duidelijk: ‘de eentjes en de nulletjes verslaan de veertjes en de palletjes’.
pagina 6
Farma verhoogt validatie en inspectie-proof zijn Augmented reality geeft verrijkte kijk op onderhoud
Farma verhoogt validatie en inspectie-proof zijn
Augmented reality geeft verrijkte kijk op onderhoud De technologie achter ‘augmented reality’ (AR) is rijp voor de procesindustrie. Maintenance lijkt een van de kansrijke kandidaten. De eerste bedrijven hebben experimenten achter de rug bij onderhoud en productie. De interesse is groot, maar ook is er nog koudwatervrees. Impressie van een ‘killer-app’.
Het productieproces draait op volle toeren maar opeens is een machine in storing. De operators ter plekke komen er niet uit. Het toegesnelde onderhoudsteam van het bedrijf eveneens niet. Dus bellen ze de helpdesk van de leverancier. Het dienstverleningscontract volgend springt de service-engineer in zijn bedrijfswagen en komt met rasse spoed naar de fabriek toe. Het probleem overziend komt hij tot de conclusie dat er een onderdeel defect is dat hij niet bij zich heeft. Dus keert hij terug naar zijn bedrijf, waar het onderdeel niet meer op voorraad blijkt. Een half etmaal later arriveert de snelkoerier en kan de service-expert alsnog aan de slag. De operators kijken toe en wachten af. Bijna 24 uur later kan de productie weer opgestart.
pagina 8
Beperken van gevolgen Maintenance Management in de 21e eeuw
Beperken van gevolgen
Maintenance Management in de 21e eeuw In mijn vorige column behandelde ik het verschil tussen het inherente vermogen van een systeem (wat het kan) en wat de gebruiker ermee wil. Ik concludeerde dat onderhoud zich moet richten op het laatste. Een zekere achteruitgang en misschien zelfs wel run-to-failure is vaak acceptabel. Dit inzicht maakt de stap mogelijk van Asset Care naar effectief onderhoud. Degene die onderhoudt, moet zorgen dat het systeem blijft doen wat de gebruiker wil. Hij doet dat door zich te richten op al die oorzaken die dat verhinderen.
pagina 11
Efficiënt en formeel Zaken doen met Zwitserland
Efficiënt en formeel
Zaken doen met Zwitserland De meeste van ons zullen Zwitserland voornamelijk kennen als vakantieland of doorrijdland op weg naar Italië. Zeker sinds de Zwitserse Frank, de officiële munteenheid in prijs steeg ten opzichte van onze euro, noemt menigeen het een duur land. Maar toch is het goed zakendoen met de Zwitsers. Zeker als je je aan een paar spelregels houdt.
De ruim 41.000 km 2 oppervlakte van het land wordt bevolkt door bijna negen miljoen inwoners verdeeld over 26 kantons. Wij zouden de inwoners als formeel bestempelen, vertelt Pieter de Koning die al vijftien jaar voor Endress+Hauser in de buurt van Basel werkt. “De hiërarchie is minder dan in Duitsland maar de Zwitser verwacht wel een nette en correcte omgang. Ze zijn veel minder direct dan de Nederlanders en vinden ‘afspraak is afspraak’. Dus je komt niet te vroeg en zeker niet te laat op een afspraak. Het duurt afhankelijk van de hiërarchie wat langer dan in Nederland voordat je jij/jou-t. Ik merk dat het vanuit mijn positie als Nederlander wat makkelijker gaat.”
pagina 13
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel