Nederlands
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.
Kort nieuws
10-07-2020  |  610x
Deel dit bericht

De top 5 dooddoeners over valbeveiliging

Werken op hoogte moet veilig zijn, daar zijn we het allemaal over eens

Werken op hoogte moet veilig zijn, daar zijn we het allemaal over eens. Toch zijn er in de praktijk veel vakmensen die er hun eigen draai aan geven als het gaat over valbeveiliging. Dit zijn de top 5 dooddoeners die Dirk van Blijswijk, productspecialist valbeveiliging en manager Expertisecenter Safe Site – Powered by Mennens, in de afgelopen vijftien jaar meerdere keren voorbij heeft horen komen.

Dus hierom denken veel vakmensen zonder de juiste kennis en/of middelen veilig te kunnen werken op hoogte:

Dooddoener 1: We doen dit altijd al zo

Oké, jullie doen dit altijd al zo. Dat wil niet zeggen dat dit nooit mis kan gaan. Juist ingesleten patronen en zelfoverschatting kunnen levensgevaarlijk zijn. Een kleine misstap kan al op een aantal meters hoogte fataal zijn. Of je dit nu altijd al zo doet, verandert daar niets aan.

Dooddoener 2: Ik houd me toch vast?

Je vasthouden aan een goot, reling, (rol)steiger of iets anders is niet voldoende om veilig te werken op hoogte. Wat als de goot losraakt, je hand verkrampt raakt, of je door kou, zweet of regen wegglijdt van de reling? Wat als een collega de steiger plotseling verplaatst? Door externe factoren kun je altijd nog naar beneden vallen.

Dooddoener 3: Ik heb geen hoogtevrees

Hoogtevrees of niet: als je een val maakt van hoogte (en dat kan al vanaf zeer beperkte hoogte zijn), dan bestaat er risico op (ernstig) letsel of overlijden. Ook zonder hoogtevrees is het mogelijk om een misstap of inschattingsfout te maken. Of slachtoffer te worden van externe factoren.

Dooddoener 4: We hebben al een toolbox gehad

…Maar met een toolbox alleen red je geen levens. Valbeveiliging aanschaffen is één. Hier verantwoord mee omgaan en weten hoe correct te handelen in noodsituaties is twee. En dat leer je tijdens een toolbox niet. Wat doe je als een collega van grote hoogte valt, iets lager blijft hangen en bewusteloos raakt? Ligt er dan een reddingsplan klaar? Beschik je dan over een geschikte reddingsset om hulp te bieden? En waar is deze dan te vinden?

Tijdens een training in het Expertisecenter van Safe Site – Powered by Mennens leren we jouw vakmensen hier alles over.

Dooddoener 5: De brandweer komt wel helpen

‘Dan bellen we de brandweer toch?’, hoor ik regelmatig. Helaas, ik help je graag uit deze droom. Hulp van de brandweer is niet altijd toereikend of op tijd. Ga het maar eens na. Hoe komt de brandweer met hun materieel (snel) op hoogte of diepte? En hoe helpen zij jouw (misschien wel bewusteloze) collega met hun hoogwerker? Een hoogwerker is niet oneindig lang.

Veilig werken; het roer moet om

Dit zijn slechts enkele van de vele dooddoeners die ik hoor vanuit mijn werkveld. Ik breek graag een lans voor valbeveiliging. Want die is er niet voor niets. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn er, de wet- en regelgeving is helder. Waarom doen we er dan (te) vaak niets mee? Vallen is een van de meest voorkomende oorzaken van een bedrijfsongeval. Kortom, het roer moet om.

Safety Scan; laat je goed informeren

Ben je benieuwd welke kansen er in jouw organisatie zijn om veilig(er) te werken op hoogte of diepte? Neem contact met ons op voor een Safety Scan. Wij inventariseren hierbij alle aandachtspunten op basis van de geldende wet- en regelgeving en stellen aan de hand hiervan een adviesrapport op.

Bedrijfsinformatie

Meer berichten

Besloten ruimten eenvoudig betreden en veilig verlaten Info-ochtend en webinar
Besloten ruimten eenvoudig betreden en veilig verlaten
Info-ochtend en webinar Cijfers liegen niet. Er gebeuren nog te veel ongelukken bij het werken in besloten ruimten. In 2015 zijn maar liefst 11 dodelijke ongevallen gerapporteerd. Ongelukken zijn niet altijd te voorkomen, maar men is er wel beter op ingericht om reddend en handelend op te treden, indien men de juiste materialen gebruikt én goed getraind is. Werken in besloten ruimten vereist dus aandacht. Een werkgever heeft de plicht te zorgen voor specifieke (beschermings-)middelen en gedegen training voor de medewerkers. Alleen dan kunnen zij naar behoren met deze middelen werken en hun taken goed uitvoeren. Veel onduidelijkheden Wat heb je hier dan voor nodig? Welke trainingen voldoen hieraan? Omdat besloten ruimten variëren in grootte, vorm en ze zich op extreme plekken kunnen bevinden. bestaat er geen standaardoplossing. Zowel bij gewone werksituaties als ook bij acuut reddingswerk moet het materiaal snel en zonder haperen werken. Het personeel moet feilloos opereren en alle materiaal
05-06-2020  |  515x  |  Kort nieuws  | 
Momenteel is alles anders, behalve de zwaartekracht Veel van onze diensten zijn van essentieel belang voor de veiligheid van jouw bedrijf en medewerkers.
Momenteel is alles anders, behalve de zwaartekracht
Veel van onze diensten zijn van essentieel belang voor de veiligheid van jouw bedrijf en medewerkers. Bij Safe Site - Powered by Mennens doen we er ook tijdens de coronacrisis alles aan om de dienstverlening voor klanten zo goed als mogelijk door te laten gaan. Veel van onze diensten zijn namelijk van essentieel belang voor de veiligheid van jouw bedrijf en medewerkers. We houden in ons nieuwe Expertisecenter alle richtlijnen van het RIVM aan waardoor we onze klanten nog steeds gezond en veilig van dienst kunnen zijn. Want ook al zijn nu heel veel zaken anders dan we gewend waren, de zwaartekracht is dat niet. Je kunt bij ons dus gewoon komen trainen. Dirk van Blijswijk, Manager Expertisecenter: “Zelfs in de huidige moeilijke tijden willen bedrijven doorgaan met hun beleid om veilig te werken. Zeker als men op hoogte of diepte werkt. Wij blijven onze dienstverlening op een veilige manier aanbieden waarbij we onder andere het maximaal aantal deelnemers aanpassen. En daarbij mag de klant verwachten dat wij niet inboeten op de kwaliteit en veiligheid.” Altijd veilig,
09-04-2020  |  495x  |  Kort nieuws  | 
Veilig werken in Besloten Ruimten Besloten Ruimten. Eenvoudig betreden. Veilig verlaten.
Veilig werken in Besloten Ruimten
Besloten Ruimten. Eenvoudig betreden. Veilig verlaten. Wat is een besloten ruimte? Veel werkplekken bevatten gebieden die worden beschouwd als "besloten ruimten". Een besloten ruimte is een moeilijk te betreden werkplek. Hoewel deze ruimten in principe niet bedoeld zijn voor mensen, moeten ze toch met regelmaat betreden worden voor bijvoorbeeld inspecties, reparaties, of schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. Besloten ruimten kunnen zowel onder- als bovengronds zijn en hebben gelimiteerde in- en uitgangsmogelijkheden. Dit betekent dat de gebruikers van de besloten ruimte niet op elk moment weg kunnen uit de ruimte en te maken hebben met verschillende risico’s. Wist je dat? Tussen de 50% en 60% van de slachtoffers mensen zijn die een ander teamlid proberen te redden? 50% van de sterfgevallen in besloten ruimten gevolgen zijn van zuurstoftekort? Er jaarlijks ongeveer 90 doden gerelateerd zijn aan werken in besloten ruimtes volgens het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (OSHA)? 25% van besloten
14-02-2020  |  836x  |  Kennisbijdrage  | 
Mennens en Safe Site bundelen krachten
Safe Site – Powered by Mennens; nog betere service en kennis Per 1 januari 2020 integreert Safe Site Valbeveiliging met Mennens Rotterdam, specialist in staalkabel, hijs- en heftechniek, in Vlaardingen. Het merk blijft bestaan als Safe Site – Powered by Mennens. Dankzij het samensmelten van de diensten en de ingebruikname van een nieuw expertisecenter voor werken op hoogte en diepte kunnen we klanten nog beter, completer en flexibeler van dienst zijn, meer kennis bieden en beter ondersteunen. Dirk van Blijswijk, vestigingsmanager Safe Site: ‘Door de groei van Safe Site is onze huidige ruimte niet meer toereikend. Door fysiek bij Mennens te integreren krijgen we nu niet alleen meer ruimte, maar kunnen we ook onze diensten beter op elkaar afstemmen en elkaar aanvullen en versterken.’ Completere service Mennens biedt straks onder het merk “Safe Site powered by Mennens” alle valbeveiligingsdiensten aan; training, advies, rope access, inspectie, installatie en verkoop van valbeveiligingsmiddelen. Dankzij deze efficiëntieslag kan
16-12-2019  |  799x  |  Kort nieuws
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren