NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.
Kennisbijdrage
26-09-2018  |  3672x
Deel dit bericht

De functie van een ‘phase trigger’ bij Condition Monitoring

Voor een accurate diagnose van machineproblemen is er uitgebreide informatie nodig met betrekking tot de vibraties van de machine. ”Fase” is hierbij één van de vijf belangrijkste meetwaardes die van belang zijn voor trillingsanalyse bij grote roterende machines. Samen met de amplitude, frequentie, vorm en de aspositie, is fase een essentiële meetwaarde die noodzakelijk is voor diagnostische doeleinden. Tevens is de fase waardevol voor langetermijntrends. Er zijn twee vormen van fase, relatieve fase en absolute fase, welke we in dit artikel verder zullen toelichten.

De algemene definitie van fase is: de relatieve tijd tussen twee gebeurtenissen. In de context van machinevibratie-analyse is het hierbij belangrijk dat de twee gebeurtenissen periodiek plaatsvinden en op dezelfde frequentie plaatsvinden. De twee gebeurtenissen kunnen twee vibratiesignalen zijn, bijvoorbeeld aan beide uiteinden van een rotor gemeten. Na het filteren van de ruwe signalen kan een relatieve fase worden vastgesteld.

Relatieve fase

De twee signalen hebben dezelfde frequentie, maar hebben een verschuiving in tijd en dus is er sprake van een faseverschil. Zoals in de grafiek te zien is heeft iedere piek van signaal B een vertraging van ¼ van een complete trilling (één periode). Men zou ook kunnen zeggen dat er een faseverschil is van 90 ° gebaseerd op het gegeven dat een cirkel 360 ° is.

Absolute fase

Absolute fase is vergelijkbaar met relatieve fase waarbij het belangrijkste verschil is dat bij een absolute fase één van de twee signalen wordt gebaseerd op een vaste referentie. Deze referentie is een gedefinieerd vast punt op de rotor. Dit vaste punt geeft een signaal (één puls) per omwenteling, ook wel phase trigger genoemd. Deze trigger kan bijvoorbeeld worden gegenereerd door een eddy current sensor, die gericht is op een gleuf of spiebaan van een roterende as. De puls die hierdoor ontstaat kan zowel als snelheidsmeting en als fasereferentie dienen. Een andere mogelijkheid om een phase trigger te creëren, is door een stukje reflecterende tape op een as te bevestigen en een optische of laser sensor hierop te richten. Bij iedere omwenteling wordt het signaal gereflecteerd wat resulteert in een puls.

Lees verder op onze website door aan de rechterkant van deze pagina op ’Lees verder’ te klikken.

Bedrijfsinformatie

Gerelateerde berichten

Istec publiceert kosteloze bookazine Vibration Een bundel over het meten en bewaken van trillingen
Istec publiceert kosteloze bookazine Vibration
Een bundel over het meten en bewaken van trillingen Istec International publiceert 1 november haar eerste bookazine: Vibration. De uitgave bevat interessante en leerzame kennisartikelen over het meten en bewaken van trillingen op roterende machines. Naast diverse case-studies worden ook relevante onderwerpen zoals hardware keuzes, SIL en condition based maintenance op een toegankelijke manier besproken. Het bookazine is kosteloos aan te vragen via: www.istec.nl/bookazine Bookazine Wouter Verschuren, directeur van Istec: “Het meten en analyseren van trillingen is specialistisch werk en vraagt om specifieke kennis en ervaring. Als organisatie hebben wij veel te bieden op dit gebied. Regelmatig publiceren wij artikelen en case-studies over dit onderwerp op, die veel worden gelezen door de snel groeiende groep volgers van ons kennisblog. Wij hebben daarom besloten om over het onderwerp vibratie een bookazine uit te geven. Deze kruising tussen een boek en een magazine omvat een selectie aan leuke artikelen die de
18-10-2018  |  3805x  |  Kort nieuws  | 
Infographic: Welke vibratie-monitoring strategie kies je?
Infographic: Welke vibratie-monitoring strategie kies je?
Wanneer er is besloten om machine-conditiebewaking toe te passen op een machine ten behoeve van een predictieve onderhoudsstrategie, blijken er diverse mogelijkheden te zijn hoe dit kan worden uitgevoerd. Om duidelijkheid te geven in de verschillende keuzemogelijkheden en welke afwegingen er zoal bij komen kijken hebben wij een infographic samengesteld. Klik op de link ”Infographic »” aan de rechterkant van deze pagina om de infographic te downloaden.
23-07-2018  |  3788x  |  Kort nieuws  | 
Lunch & Learn: gratis korte informele kennis-sessie Vanwege groot succes geeft Istec International opnieuw Lunch & Learn sessies.
Lunch & Learn: gratis korte informele kennis-sessie
Vanwege groot succes geeft Istec International opnieuw Lunch & Learn sessies. Vanwege groot succes geeft Istec International opnieuw Lunch & Learn sessies. Deze sessies worden gegeven onder het mom van ‘lunchen moet je toch’. Een Lunch & Learn is een informele setting van ongeveer één tot twee uur waarin voor u en uw collega’s korte sessies worden verzorgd door onze specialisten op het gebied van machine bewakingssystemen, trillingsmetingen en procesinstrumentatie. Er is binnen deze tijd veel ruimte voor dialoog. Het doel is om verder te gaan dan de bekende weg en de onderwerpen uit te diepen door middel van discussies. Er hoeven geen kostbare werkuren opgegeven te worden omdat de sessies tijdens de lunch zullen plaatsvinden. Wij verzorgen de sessies bovendien kosteloos en komen naar u toe! U hoeft alleen de lunch te verzorgen. Op onze website kunt u de gespecificeerde onderwerpen bekijken en uw bedrijf inschrijven. Klik op de link ”Lunch & Learn-sessies »” aan de rechterkant van deze pagina.
10-07-2018  |  2928x  |  Kort nieuws  | 
11 tips om de juiste IEPE accelerometer te kiezen Betrouwbare en hoogwaardige trillingsbewaking-systemen
11 tips om de juiste IEPE accelerometer te kiezen
Betrouwbare en hoogwaardige trillingsbewaking-systemen Voor het bewaken en monitoren van roterende machines (pompen, motoren, ventilatoren, tandwielkasten) wilt u natuurlijk betrouwbare en hoogwaardige trillingsbewaking-systemen inzetten. In dit artikel bespreken we 11 punten van aandacht bij het kiezen van de juiste accelerometer voor industriële toepassingen. #1 Acceleratie-meetbereik De meeste industriële toepassingen maken gebruik van een 80g of 50g acceleratie-meetbereik. - 80g-sensoren bieden een breder dynamisch meetbereik. - 50g-sensoren kunnen het signaal afknijpen wat resulteert in een overbelasting van de sensor als de trillingsamplitude groter is dan het meetbereik. Dit afknijpen heet klippen, ofwel clipping in het Engels. Bekijk onze website voor de overige 10 tips!
31-05-2018  |  3267x  |  Kort nieuws  | 
Vibratiemetingen met accelerometers In dit artikel vertellen we u meer over IEPE accelerometers
Vibratiemetingen met accelerometers
In dit artikel vertellen we u meer over IEPE accelerometers In dit artikel vertellen we u meer over IEPE en charge accelerometers (ook wel acceleratiemeter, versnellingsmeter of versnellingsopnemer genoemd) en hoe deze, in dit geval, worden ingezet voor vibratiemetingen op roterende machines. Voor het meten van vibraties zijn er diverse meetmethodes, welke meestal worden gedaan via een piëzo-elektrische sensor, ofwel een accelerometer. Een accelerometer is een sensor die de dynamische trillingen van een fysiek object omzet naar een spanning. Accelerometers zijn daarmee full-contact transducers die direct op het element wordt bevestigd waar een vibratie verwacht kan worden. Voorbeelden hiervan zijn kogellagers, tandwiel overbrengingen. Deze veelzijdige sensor kan worden ingezet voor zowel hoge als laagfrequente vibratiemetingen. De voordelen van een accelerometer is het feit dat dit type sensor heel lineair is over een breed frequentiebereik en tevens een groot dynamisch bereik heeft. Hoe werkt een accelerometer? De
07-05-2018  |  3885x  |  Kennisbijdrage  | 
[Video] 4 meest voorkomende oorzaken van machine-trillingen
[Video] 4 meest voorkomende oorzaken van machine-trillingen
Trillingen bij roterende machines, zoals pompen, motoren, turbines en compressoren zijn bijna altijd een signaal dat de machine niet optimaal functioneert. Een machine die langdurig verhoogde trillingen ondergaat zal niet de verwachte levensduur halen en daarnaast kan het voor (levens)gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van een trilling te achterhalen door middel van trillingsmetingen. In een video laten we zien wat de vier meest voorkomende oorzaken van trillingen bij roterende machines zijn.
05-04-2018  |  3021x  |  Kort nieuws  | 
Een Condition Monitoring werkwijze op maat
Een Condition Monitoring werkwijze op maat
Trillingsmetingen en trillingsanalyse als vorm van condition monitoring (conditiebewaking) kan op diverse manieren worden ingericht. Afhankelijk van diverse factoren dient er per machine een keuze gemaakt te worden welke aanpak het beste aansluit. Een aantal factoren die meespelen zijn; is er een trillingsbewakings-systeem aanwezig? Gaat het om een kritische machine binnen het proces? Zijn er redundante machines die bij uitval van een machine het werk kunnen opvangen? Wat zijn de kosten bij stilstand? Optie 1 De eerste optie is de meest uitgebreide variant van condition monitoring. Naast een machine-bewakingssysteem voor trillingsbewaking is er ook een analysekaart voor condition monitoring geplaatst waarmee de signalen worden verwerkt. Deze aanpak wordt veelal toegepast bij gasturbines, stoomturbines en compressoren waar het VM600-bewakingssysteem van Vibro-Meter is geïnstalleerd. Wij bieden de volgende diensten: • Periodiek op afstand data analyseren Onze
19-03-2018  |  3075x  |  Kort nieuws  | 
Istec International breidt uit naar Geleen (Chemelot)
Met de uitbreiding versterken wij onze dienstverlening in Zuid-Nederland en België In februari opent Istec International een nieuwe vestiging op het industrieterrein Chemelot in Geleen. Met deze uitbreiding versterken wij onze dienstverlening voor klanten in Zuid-Nederland en België met betrekking tot trillingsmetingen, engineering, service-werkzaamheden en procesinstrumentatie. Tevens vormt de locatie een laagdrempelig lokaal aanspreekpunt en zal het worden ingezet voor trainingen op het gebied van trillingsmetingen, condition monitoring, procesinstrumentatie, ATEX en Functional Safety (SIL). On-site specialisten Dé Verschuren (General Manager), al vele jaren een vertrouwd gezicht op het terrein, en twee specialisten die recent zijn gestart bij Istec maken deel uit van de vaste bezetting; Peter Bisschop (Application Consultant) en Glenn Ackermans (Rotating Engineer). Ook voor hen is Chemelot al jaren een bekend terrein en hebben ieder veel kennis en ervaring binnen hun vakgebied. Peter is specialist in procesinstrumentatie voor een breed
29-01-2018  |  3006x  |  Kort nieuws
Wat is Functional Safety? SIL als hulpmiddel bij risicomanagement in procesinstallaties
Wat is Functional Safety?
SIL als hulpmiddel bij risicomanagement in procesinstallaties Functional Safety moet potentiële gevaarlijke situaties of gebeurtenissen identificeren, die kunnen leiden tot ongevallen met gevolgen op zowel mens, milieu en financiën. Zo kunnen preventieve of correctieve acties worden ondernomen om deze gevaarlijke situaties te voorkomen of de impact te verkleinen. Door middel van Functional Safety moet het risico teruggebracht worden tot een acceptabel niveau en moet de negatieve impact zo veel mogelijk beperkt worden. Belangrijk om rekening mee te houden is dat ‘’risicovrij’’ niet bestaat en dus ook geen streven kan zijn. Het risico wordt gemeten aan de hand van de waarschijnlijkheid waarin een bepaalde gebeurtenis zich voordoet en hoe ernstig de gevolgen hiervan zijn. Functional Safety wordt bereikt door een actief veiligheidssysteem te gebruiken. Dit veiligheidssysteem is bedoeld om het hoogst mogelijke veiligheidsniveau te behouden zodat menselijke, milieu-gerelateerde en financiële verliezen kunnen worden voorkomen. Het
19-12-2017  |  4905x  |  Kennisbijdrage  | 
Vier hoofd-oorzaken van trillingen bij roterende machines
Vier hoofd-oorzaken van trillingen bij roterende machines
Trillingen bij roterende machines, zoals pompen, motoren, turbines en compressoren zijn bijna altijd een signaal dat de machine niet optimaal functioneert. Een machine die langdurig verhoogde trillingen ondergaat zal niet de verwachte levensduur halen en daarnaast kan het voor (levens)gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van een trilling te achterhalen door middel van trillingsmetingen. In dit artikel beschrijven we in het kort de vier meest voorkomende oorzaken van trillingen bij roterende machines. Oorzaken van trillingen Trillingen aan een roterende machine kan één of meerdere oorzaken hebben en om de oorzaak/oorzaken van een trilling te vinden maken we gebruik van trillingssensoren. Op basis van vele jaren ervaring en vele trillingsanalyses komen wij tot deze vier meest voorkomende oorzaken van trillingen aan roterende machines: - Schade aan lagers - Beschadigde of versleten tandwielen - Uitlijningsproblemen - Onbalans 1.
05-12-2017  |  5111x  |  Kennisbijdrage  | 
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren