MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.
Kennisbijdrage
19-12-2017  |  2599x
Deel dit bericht

Wat is Functional Safety?

SIL als hulpmiddel bij risicomanagement in procesinstallaties

Functional Safety moet potentiŽle gevaarlijke situaties of gebeurtenissen identificeren, die kunnen leiden tot ongevallen met gevolgen op zowel mens, milieu en financiŽn. Zo kunnen preventieve of correctieve acties worden ondernomen om deze gevaarlijke situaties te voorkomen of de impact te verkleinen.

Door middel van Functional Safety moet het risico teruggebracht worden tot een acceptabel niveau en moet de negatieve impact zo veel mogelijk beperkt worden. Belangrijk om rekening mee te houden is dat Ďírisicovrijíí niet bestaat en dus ook geen streven kan zijn. Het risico wordt gemeten aan de hand van de waarschijnlijkheid waarin een bepaalde gebeurtenis zich voordoet en hoe ernstig de gevolgen hiervan zijn.

Functional Safety wordt bereikt door een actief veiligheidssysteem te gebruiken. Dit veiligheidssysteem is bedoeld om het hoogst mogelijke veiligheidsniveau te behouden zodat menselijke, milieu-gerelateerde en financiŽle verliezen kunnen worden voorkomen. Het management van een bedrijf is altijd eindverantwoordelijk voor de Functional Safety van machines. Functional Safety is onderdeel van de veiligheid van een geheel systeem of een onderdeel van uitrusting hiervan. Het richt zich voornamelijk op elektronische apparatuur en de hieraan gerelateerde software.

Safety Integrity Level (SIL)
Het Safety Integrity Level (SIL) maakt een onderdeel uit van Functional Safety. Het wordt gebruikt voor het ontwerpen van Safety Instruments (SI; IEC 61508) en Safety Instrument Systems (SIS; IEC 61511). SIL wordt geclassificeerd op basis van verschillende risiconiveaus, waarbij gekeken wordt naar de impact dat het falen van een systeem kan hebben op mens, milieu en financiŽn en de waarschijnlijkheid dat dit daadwerkelijk gebeurt. Hoe hoger het SIL niveau des te hoger het geassocieerde veiligheidsniveau en des te lager de waarschijnlijkheid dat een systeem onjuist functioneert. Hoe hoog het SIL niveau dient te zijn verschilt echter per applicatie, waarbij het risico en de impact van de gevolgen leidend zijn is het aanbevolen SIL niveau. Wanneer een systeem SIL gecertificeerd is dient het door Functional Safety engineers onderhouden te worden. Het SIL niveau neemt immers met de tijd af omdat de SIF en SIS op hun werking moeten worden getest binnen een bepaald tijdsinterval. Door middel van Proof Tests (diagnostisch, partial & full-proof test) kan het SIL niveau in stand gehouden worden. Hier zijn competente gecertificeerde Functional Safety engineers voor nodig.
 

Bedrijfsinformatie

Gerelateerde berichten

Vier hoofd-oorzaken van trillingen bij roterende machines
Vier hoofd-oorzaken van trillingen bij roterende machines
Trillingen bij roterende machines, zoals pompen, motoren, turbines en compressoren zijn bijna altijd een signaal dat de machine niet optimaal functioneert. Een machine die langdurig verhoogde trillingen ondergaat zal niet de verwachte levensduur halen en daarnaast kan het voor (levens)gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van een trilling te achterhalen door middel van trillingsmetingen. In dit artikel beschrijven we in het kort de vier meest voorkomende oorzaken van trillingen bij roterende machines. Oorzaken van trillingen Trillingen aan een roterende machine kan ťťn of meerdere oorzaken hebben en om de oorzaak/oorzaken van een trilling te vinden maken we gebruik van trillingssensoren. Op basis van vele jaren ervaring en vele trillingsanalyses komen wij tot deze vier meest voorkomende oorzaken van trillingen aan roterende machines: - Schade aan lagers - Beschadigde of versleten tandwielen - Uitlijningsproblemen - Onbalans 1.
05-12-2017  |  2659x  |  Kennisbijdrage  | 
Nieuwe website van Istec International gelanceerd  Artikelen, case-studies en 3D-applicaties over condition monitoring, SIL, machinebewaking
Nieuwe website van Istec International gelanceerd
Artikelen, case-studies en 3D-applicaties over condition monitoring, SIL, machinebewaking Istec International heeft een nieuwe website! In deze nieuwsbrief leest u hoe onze website een bron van informatie is met betrekking tot onderwerpen als condition monitoring, procesinstrumentatie, machinebewaking en Functional Safety (SIL). Kennisblog Op het nieuwe kennisblog plaatsen onze experts wekelijks interessante artikelen over nieuwe ontwikkelingen en leerzame cases met betrekking tot condition monitoring (trillingsmetingen), procesinstrumentatie, machinebewaking en Functional Safety (SIL). Applicaties in 3D Om een overzichtelijk beeld te geven waar Istec u kan ondersteunen hebben wij in schematische tekeningen onze producten en diensten toegelicht. Ga met uw cursor over de rode bolletjes om te zien welke producten en diensten wij kunnen leveren op dat onderdeel. Snelle service Voor het nastreven van onze snelle service hebben we enkele functionaliteiten toegevoegd die helpen bij het snel vinden van de juiste informatie: ē een
14-12-2017  |  1688x  |  Kort nieuws  | 
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel