NL
UK
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.
Kennisbijdrage
18-02-2016  |  5488x
Deel dit bericht

Hoe kiest u het juiste beluchtingsfilter?

Van tandwielkasten en oliereservoirs tot opslagtanks, binnen en buiten

Steeds meer techneuten onderkennen het belang van hygroscopische (silicagel) beluchtingsfilters op tandwielkasten en oliereservoirs. Beluchtingsfilters (breathers) voorkomen ingressie van vuil en vocht in olie uit de omgevingslucht.

Navulbare beluchtingsfilters, waarbij de losse droogkorrels vervangen worden, zijn niet meer van deze tijd. Volgens de REACH-regelgeving mag men niet meer worden blootgesteld aan een chemische stof die niet is geregistreerd en goedgekeurd. De combinatie van de met vocht en oliedamp verzadigde silicagelkorrels is zo’n niet-geregistreerde stof. U kunt het beste onnodige risico’s voorkomen door disposable breathers toe te passen.

Bij grote beluchtingsfilters, bijvoorbeeld voor opslagtanks, is het wel mogelijk de silicagel-inhoud te vervangen. Hiervoor wordt een ‘rebuildable breather’ toegepast waarbij de behuizing blijft zitten en de complete silicagelinhoud in een dichte zak vervangen kan worden. Hierover later meer.

Een goede breather is beschermd met minimaal een 3-micron-filter tegen vuildeeltjes uit de buitenlucht. Dit filter distribueert de aangezogen lucht gelijkmatig door de breather voor een langere standtijd. De silicagel absorbeert de maximale hoeveelheid vocht uit de buitenlucht en voorkomt uitblaas van olienevel bij “uitademen” van het oliereservoir.

Het keuzeproces van de juiste breather begint bij het dimensioneren. Een te kleine breather kan drukproblemen veroorzaken, zal te snel verzadigen, verliest al snel zijn hygroscopische werking en moet herhaaldelijk worden vervangen. Aan de hand van de grootte van het oliebad en de maximale luchtsnelheid door het beluchtingsfilter, kan een selectie worden gemaakt van het juiste type breather. Als er sprake is van een korte, zeer grote olieverplaatsing retour naar het reservoir (bijvoorbeeld bij het zeer snel bewegen van een cilinder of het met grote flow vullen van een reservoir) kunt u nog kiezen voor een externe afblaas voor het beluchtingsfilter.

Ook de opstellingslocatie van het oliereservoir speelt een rol. Als de installatie in een geconditioneerde schone binnenruimte staat, zal meestal kunnen worden volstaan met de een standaard breather-serie. Staat de installatie echter in een vochtige ruimte of in de buitenlucht, dan zal de levensduur van een standaard breather flink worden verkort. De silicagel zal verzadigen op het in de buitenluchtaanwezige vocht, zonder dat het oliereservoir “ademt”.

In zo’n vochtige ruimte of in de buitenlucht kunt u kiezen voor een beluchtingsfilter met interne klepjes die de silicagel afgesloten houden van de buitenlucht als er geen onder- of overdruk plaatsvindt in het oliereservoir. Deze klepjes openen bij een minimale delta P en hebben door de geïsoleerde silicagelvulling een veel langere levensduur in deze situaties.

Voor toepassingen in extreme omstandigheden en offshore-toepassingen kunt u kiezen voor een “Extreme Duty” breather met ingebouwde standpijp (absorbeert trillingen) en een <1 micron filterelement.

Toepassingen voor zeer grote reservoirs en opslagtanks vragen om een specifieke aanpak. Hier is het principe van een wegwerp-beluchtingsfilter niet meer commercieel aanvaardbaar. In deze gevallen kan gebruik gemaakt worden van een “Rebuildable Steel” breather. Het complete beluchtingsfilter (eventueel voorzien van in- en uitlaatklepjes) wordt éénmalig geïnstalleerd, waarna bij verzadiging van de silicagel alleen de inhoud wordt vervangen. Bij vervanging wordt een complete vervangingskit geleverd met een gesealde zak silicagel, een nieuwe filterset en een nieuwe verkleuringsindicator.

Het aanbod hygroscopische beluchtingsfilters is uitgebreid en compleet. Voor elke toepassing is er een geschikte breather. En er is een grote diversiteit aan adapters en toebehoren om eenvoudige installatie op reservoirs, vaten, leidingen etc. mogelijk te maken.

Bedrijfsinformatie

Gerelateerde berichten

Hoe kunt u contaminatie van smeerolie voorkomen? Houd de vijand buiten de deur
Hoe kunt u contaminatie van smeerolie voorkomen?
Houd de vijand buiten de deur Olievervuiling is vaak de oorzaak van schade aan lagers. Het klinkt misschien extreem, maar een vuildeeltje van 5 micron kan al aan de basis staan van het falen van een precisielager. Een andere grote bedreiging voor de kwaliteit van smeerolie is water. Minder dan 1% water in een smeerolie kan de levensduur van een kogellager met 90% laten afnemen. Schoonhouden smeerolie en vetten Als we spreken over proactief onderhoud dan verdient het schoon houden van smeerolie / vetten een hoge prioriteit. Één van de mogelijkheden om het probleem van oliecontaminatie bij de bron aan te pakken, is door gebruik te maken van DesCase (hygroscopische) Silicagel gevulde beluchtingsfilters. Gevaren Op het moment dat smeerolie de fabriek verlaat, liggen er vele gevaren op de loer. De olie kan gecontamineerd worden zodra deze vanuit de raffinaderij op transport gaat. Maar dit kan natuurlijk ook gebeuren in de opslagmagazijnen of tijdens de transfer naar het uiteindelijke
10-12-2015  |  4710x  |  Kennisbijdrage  | 
HITMA Filtratie lanceert Nederlandse website Des-Case beluchtingsfilters Des-Case filtratieproducten voor industriële smeermiddelen
HITMA Filtratie lanceert Nederlandse website Des-Case beluchtingsfilters
Des-Case filtratieproducten voor industriële smeermiddelen HITMA Filtratie heeft in nauwe samenwerking met Des-Case Corporation de Nederlandse versie van de Des-Case website gelanceerd: class=pyl0 href=http://www.descase.nl>www.descase.nl Het bedrijf uit Uithoorn is de officiële vertegenwoordiger van de Des-Case producten in Nederland. Deze beluchters worden daar ingezet waar levensduur en prestatie van smeermiddelen essentieel zijn en smeringsproblemen opgelost moeten worden. De bezoeker vindt op de site uitgebreide informatie over de Des-Case filtratieproducten voor industriële smeermiddelen, zoals: • standaard disposable beluchtingsfilters - vochtafscheiders • hybride beluchtingsfilters • beluchtingsfilters voor `extreem zware` toepassingen • robuuste metalen beluchtingsfilters • beluchtingsfilters zonder silicagel • klantspecifieke silicagel-beluchtingsfilters • adapters en accessoires Naast productinformatie wordt ook het belang van goede beluchtingsfilters op de site uitgelegd. Vervuiling van olie
29-08-2013  |  3495x  |  Kort nieuws  | 

Gerelateerde expertises

PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren