Nederlands
English
 Leveranciers-login
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.
EVENT
03-09-2020
Deel dit event
Soort: Opleiding
Duur: 13 dagen
Startdatum: 03-09-2020
Plaats: Putten

Toegang: Betaald

Reliability & Maintenance Engineering

Opleiding

In Company mogelijk

Alle trainingen bij de nvdo zijn coronaproof. Zowel tijdens de lessen en de pauzes hanteren wij de actuele richtlijnen van de overheid. Deelname aan deze leergang is dus veilig voor de deelnemers, docenten, medewerkers CoThink en andere bezoekers.

Wie creëert overzicht en wie knoopt de touwtjes aan elkaar? Wie maakt de verbinding tussen de specialisten en wie kijkt er goed naar de toegevoegde waarde van verbeteringen? Wie wil zijn vaardigheid en zelfvertrouwen verder ontwikkelen?

Al 20 jaar verzorgt CoThink in samenwerking met de NVDO de leergang voor Reliability & Maintenance Engineering. De visie op de rol als verbeteraar in Asset- & Maintenance Management heeft zich in die tijd duidelijk bewezen en vormt nog steeds de basis voor deze leergang. Een verbeteraar die niet alleen handelt vanuit eigen inhoudelijke technische expertise, maar die in staat is een faciliterende rol te pakken. Door de verbinding te maken en vertrouwen te creëren tussen collega’s en andere experts weet hij de juiste kennis en ervaring boven water te krijgen. De basis voor robuust onderzoek en verbetering.

Het hanteren van een gestructureerde aanpak is daarbij van groot belang. Daarom wordt de deelnemer vaardig in de beste methoden en leert hij hoe en wanneer deze methoden te gebruiken voor de vraagstukken in Asset- & Maintenance Management. Maar de deelnemer leert daarbij ook hoe collega’s te betrekken, om groepen te faciliteren en te motiveren. Uiteraard speelt inbedding van de RE of ME in de organisatie een belangrijke rol. Tijdens de leergang wordt daarnaast veel aandacht besteed aan voorwaarden voor succesvolle implementatie. Niet alleen de ‘harde’, maar ook de ‘hardnekkige’ kant krijgt veel aandacht. Deelnemers werken tijdens de leergang aan eigen projecten, zodat de training zich ruimschoots terugverdient.

Hoewel de leergang R&ME een groot succes is binnen het opleidingsaanbod van de NVDO, staat ook de ontwikkeling van deze leergang niet stil. Met een deels vernieuwd programma blijft het een onmisbaar onderdeel in de persoonlijke ontwikkeling van iedere (toekomstige) reliability- of maintenance engineer.

Doel
Tijdens de leergang ligt de nadruk op het verwerven van vaardigheden:
Vaardigheid in methoden voor het effectief en efficiënt oplossen en voorkomen van storingen en problemen, om de prestaties van assets te verbeteren, zoals methoden voor Root Cause Analyse (RCA), Reliability Centred Maintenance (RCM) en predictive maintenance
Vaardigheid in methoden voor het verbeteren van onderhoudsprocessen, zoals methoden voor lean maintenance
(Inter)persoonlijke vaardigheden om persoonlijke effectiviteit in de rol als R&ME te vergroten, zoals het onbevangen kunnen leiden van verbetergroepen

De leergang R&ME is erop gericht dat de deelnemers beter in staat zijn een faciliterende rol te vervullen, als spin in het web van continu verbeteren. Het resultaat is dat zij gestructureerd en systematisch verbeterprojecten begeleiden. Met andere woorden; de deelnemers worden “kampioen” in aanpak en methoden, in het ondersteunen van teams bij het kritisch analyseren van vraagstukken en het zoeken naar creatieve oplossingen. Meer generalist dan specialist.

Na afloop van de leergang beschikt de organisatie over een doelgerichte, slagvaardige verbeteraar in Asset- & Maintenance Management.

De opbouw van de leergang
De leergang bestaat uit 8 inhoudelijke modulen die verspreid aan de orde komen.
Module 1; Inleiding en oriëntatie op rol Reliability- en Maintenance Engineering (inclusief Asset Management game)
Module 2; Vaardigheden voor het oplossen van problemen en root cause analyse (Event Mapping, ProbleemAnalyse, Human Factor Analyse)
Module 3; Facilitatorvaardigheden en ontwikkeling persoonlijke effectiviteit (incl. Whole Brain Thinking)
Module 4; Vaardigheden voor Lean Maintenance
Module 5; Theorie en methoden onderhoudstechnologie voor Asset Management
Module 6; Vaardigheden voor voorkomen problemen (RisicoAnalyse, FMEA/FMECA, RCM)
Module 7; Data-analyse voor Root Cause Analyse en Predictive Maintenance
Module 8; Effectieve implementatie van de R&ME functie

Er wordt tijdens deze leergang gestreefd naar maximale transfer van getrainde vaardigheden naar de eigen werkplek:
Direct leidinggevenden zijn bij de eerste als de laatste dag aanwezig, zodat zij ontdekken hoe zij de beste voorwaarden kunnen creëren voor een maximaal rendement
Tijdens de leergang wordt onder begeleiding van de trainers gewerkt aan een eigen project waarbinnen de getrainde methoden en principes direct worden toegepast. Daardoor wordt niet alleen op eigen vraagstukken geoefend maar direct gewerkt aan verbetering van Asset- & Maintenance Management prestaties
Deelnemers faciliteren (als onderdeel van de training) een vraagstuk bij de organisatie van een andere deelnemer, in aanwezigheid van een coach van CoThink, om een unieke ervaring op te doen en nog meer vertrouwen te krijgen in de toepassing van getrainde vaardigheden, zelfs in onbekende situaties

Aan de leergang is een certificaat verbonden. Op basis van bewezen vaardigheid en inzet wordt deze uitgereikt met het predicaat brons, zilver of goud. Na certificering kunnen deelnemers toetreden tot de actieve groep van oud deelnemers (alumni R&ME).

Bestemd voor

De leergang Vaardigheden voor Reliability- en Maintenance Engineering is bestemd voor iedereen die verantwoordelijk is voor het verbeteren van de prestaties van de assets en de organisatie, medewerkers uit Productie, Procestechnologie en de Asset- & Maintenance organisatie. Werkzaam bij zowel asset owners als bij toeleveranciers van diensten (zoals advies- en ingenieursbureaus en aannemers).

De leergang R&ME is erop gericht dat de deelnemers beter in staat zijn een faciliterende rol te vervullen, als spin in het web van continu verbeteren. Het resultaat is dat zij gestructureerd en systematisch verbeterprojecten begeleiden. Met andere woorden; de deelnemers worden “kampioen” in aanpak en methode, in het ondersteunen van teams bij het kritisch analyseren van vraagstukken en het zoeken naar creatieve oplossingen. Meer generalist dan specialist.

Praktijkcase
Ton Huibers (Hoofd Technische Dienst, Vlisco, Maintenance Manager van het jaar 2013)
“In 2009 volgde ik de leergang R&ME. Dat hielp mij bij het opbouwen van een netwerk. Mijn pragmatische aanpak werd aangevuld met benaderingen om betrouwbare informatie te krijgen. Dat helpt ons bij weloverwogen besluitvorming en leidt tot effectiever resultaat. Als manager heeft de RATIO-aanpak mij geholpen om een hogere beschikbaarheid en betrouwbaarheid te realiseren. En wel binnen budget. Daarnaast ondersteunde de leergang mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kreeg meer inzicht in het belang van eigenaarschap, de kracht van faciliteren en in hoe medewerkers te inspireren zijn. De aangeleerde methoden zijn daarom vooral een probaat communicatiemiddel. Ze hebben het werk voor mij eenvoudiger gemaakt. Binnen Vlisco wordt de RATIO-aanpak nu breed toegepast. Niet alleen binnen de Technische Dienst, maar ook bij Productie en Proces & Quality. Als bedrijf zijn we op weg naar een lerende organisatie”

Olga Boot (Reliability Engineer, Gasunie)

“De kracht van de leergang zit hem in toepasbaarheid, herhaling en oefening. Ik heb geleerd om relevante informatie over een vraagstuk boven water te krijgen; door het stellen van de juiste vragen. Daardoor ontstaat inzicht en overzicht: voor werkvloer en management. Dus schrijf ik geen dikke rapporten meer. De ultieme oefening is het faciliteren van een probleem in het bedrijf van een cursusgenoot. Zonder inhoudelijke kennis vertrouwde ik op mijn vaardigheid in de methoden. En dat werkte.”
 

Bedrijfsinformatie

PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverteren